Etusivu / Kevään 2024 vaellus - Portugalin reitti Valençasta Santiagoon

Kevään 2024 vaellus

Olimme lähdössä caminolle jo keväällä 2020 mutta korona sotki niin meidän kuin monen muunkin suunnitelmat. Nyt Auran ylioppilaskirjoitusten jälkeen löytyi sopiva hetki toteuttaa pitkäaikainen haaveemme.

8.4. Hki - Kööpenhamina - Porto
Valença - Tui (3.5 km)

Lensimme Portoon ja samantien lentokentältä bussilla Valençaan. Olin laittanut rinkkani ruumaan ja se oli jäänyt matkan varrelle Kööpenhaminaan. Se luvattiin toimittaa seuraavana päivänä antamaani osoitteeseen. Valençasta kävelimme Portugalin ja Espanjan välistä siltaa pitkin Tuin kaupunkiin jossa yövyimme kukkulalla katedraalin kupeessa sijaitsevassa Ideas Peregrinasissa. Paikkakunnalla vietettiin San Telmo -fiestaa ja kulkueet kulkivat ikkunamme alta joten meteliä riitti aamutunneille saakka. (Kuvat 1-4)

Kuvat 1: Taustalla rio Minhon ylittävä Portugalista Tui´hin johtava silta

Kuva 2: Tui´n komea katedraali


Kuvat 3: San Telmo -fiestan kulkuetta

Kuvat 4: Ideas Peregrinasin runsas aamiainen antoi hyvän startin ekalle varsinaiselle vaelluspäivälle

9.4. Tui - O Porriño (17 km)

Ideas Peregrinasin aamiainen oli runsas ja maistuva. Lähdimme kohti O Porriñoa toivoen että reppuni olisi toimitettu sinne kuten olimme lentoyhtiön kanssa sopineet. O Porriñossa majoituimme Fonte dos aloques’iin. Reppua vain ei kuulunut. Ystävällinen emäntä, Nuria, kuultuaan että minulla ei ollut muita vaatteita kuin päällä olevat, vei meidät autolla vaateostoksille El corte Inglesiin. (Kuvat 5-7)

Kuva 5: Puron ylityksessä kanssamatkustajan tuki oli hyödyksi

Kuva 6: Galicialle tyypillisiä horreoita löytyi matkan varrelta useita

Kuva 7: Matkan varrella monenlaista maisemaa

10.4. O Porriño - Redondela (17 km)

Ostimme Lidlistä evästä. Edessä oleva taival hiukan jännitti, olin jostain lukenut että se olisi raskas. Olin etukäteen suunnitellut että laittaisin repun kuljetukseen täksi päiväksi mutta lentoyhtiö hoitikin sen puolestani. Niinpä minulla oli taas kevyt kantamus. Matka sujui hyvin, ylämäkeä ei juurikaan edes huomannut, alastulo tuntui hiukan pohkeissa. Kahvihetki Mos’issa virkisti. Olin varannut majoituksen Albergue A Rotondasta jossa olisi ”single beds”. Isäntä German oli lounaalla mutta lähetti koodin millä pääsimme sisään. Reppuni tuotiin illalla majapaikkaan. Voi sitä riemua! (Kuvat 8 ja 9)

Kuva 8: Kahvitauko Mos’issa virkisti

Kuva 9: Albergue Rotondan ”single beds” oli hyvä valinta

11.4. Redondela - Paredes (8 km)

Majapaikasta piti poistua klo 8.30. Olimme jo illalla panneet merkille lähistöllä olevan baarin jossa oli tarjolla peregrino-aamiaisbuffet joten päivämme alkoi siellä. Taival tuntui lyhyydestään huolimatta raskaalta, aurinko porotti helteisesti. Majoituimme hieman syrjässä olevaan lahdenpoukamassa sijaitsevaan Hotel Las Islasiin. Mennessämme savinen merenpohja levittäytyi eteemme ja näkymä oli ankea. En ollut aiemmin päässyt seuraamaan vuoroveden kulkua ja hämmästyin kun muutaman tunnin kuluttua ikkunasta näkyi upea kimmeltävä merenlahti. (Kuvat 10-12)

Kuva 10: Vigon merenlahti (Ria de Vigo) ulottuu pitkälle sisämaahan

Kuva 11: Näkymä lahdelle päivällä...


Kuva 12: ...ja illalla auringonlaskun aikaan

12.4. Paredes - Pontevedra (13 km)

Aamiaisen söimme läheisen hotellin baarissa. Matka Pontevedraan oli uuvuttava vaikka ei ollut pituudella pilattu. Reitti kulki joenvartta pitkin ja tie oli edellisen viikon sateiden jäljiltä paikoitellen melko mutainen. Majoituimme Albergue Aloxa Hosteliin jossa saimme jälleen ”single beds”. Kaupasta haimme illallistarvikkeet jotka nautimme hostelin oleskelutilassa. Vaelluskengät kaipasivat myös puhdistusta. (Kuvat 13-14)

Kuva 13: Aurinkorannikolta tuttu härkäpatsas löytyi myös Paredesista lähdettäessä

Kuva 14: Camino innoittanut katutaiteilijoita

13.4. Pontevedra - A Portela (12 km)

Aamiaistarvikkeet olimme ostaneet jo illalla, kahvit ja magdalenat nautimme alkumatkasta kaupungilla. Ensimmäisen kerran matkan aikana osuimme lounasaikaan ravintolan äärelle. A Pousada do peregrinossa nautimme linssimuhennosta, salaattia, tortillaa ja tarta de Santiagot. Olimme perillä Albergue A Portelassa jo klo 13, paikka aukesi vasta klo 15. Ensimmäinen paikka mihin emme olleet tehneet etukäteen varausta, mutta vuodepaikat löytyivät meillekin. Albergue oli ns. perinteinen ja vaatimattomampi, kerrossängyt vieri vieressä ilman verhoja. Illallinen nautittiin yhdessä yhteisen pitkän pöydän ääressä. (Kuvat 15-18)

Kuva 15: Aikaisin aamulla lähtö Pontevedrasta

Kuva 16: Sopivasti lounasaikaan paikalla


Kuva 17: Albergue A Portela oli perinteinen

Kuva 18: Kerrossängyt vieri vieressä...

14.4. A Portela - Caldas de Reis (12 km)

Albergue tarjosi aamiaistarvikkeet itsepalveluna. Matka sujui joutuisasti, olimme perillä Albergue GBCssä jo vähän yli 12. Aura kiirehti ottamaan aurinkoa takapihalle, uima-altaan äärelle, minä nautiskelin varjosta. Pyhäpäivästä johtuen ravintolat ja kaupat olivat etupäässä kiinni. Lähistöltä löytyi avoinna oleva ravintola O Cruceiro ja japanilaisesta pikkukaupasta saimme illaksi naposteltavaa. Pestiin koneellinen pyykkiä, vaatteet kuivuivat aurinkoisella pihamaalla nopeasti. Täällä tapasimme koko matkan aikana ainoan suomalaisen, miehen joka oli lähtenyt Portosta rantareittiä pitkin. (Kuva 19)

Kuva 19: Albergue GBC’ssä enemmän yksityisyyttä...

15.4. Caldas de Reis - Padron (20 km)

Tämän päivän reitti oli paras tähänastisista, vaihtelevaa maastoa, kyliä ja metsäteitä. Padron oli kiva pikkukaupunki jossa aito espanjalainen tunnelma kapeine kujineen. Lounaan nautimme Rest. Mundos Espolossa. Majoituimme täydellisesti varustellussa Albergue Corredoirasissa. (Kuvat 20 ja 21)

Kuva 20: Keväiset maisemat parhaimmillaan...

Kuva 21: Viehättävässä Padronissa keväistä näkymää sai vielä odottaa

16.4. Padron - Milladoiro (18 km)

Olimme illalla ostaneet aamiaistarvikkeet, albergue tarjosi kahvit. Olin joutunut alkumatkasta ostamaan vaatteita ja muutenkin reppuni oli epämukavan painava joten lähetin ylimääräiset postipakettina kotiin. Keventyneen repun kanssa lähdimme liikkeelle, aluksi liikenteen hälinässä, myöhemmin myös luontopolkuja pitkin. Sämpyläkahvit nautimme Picaranassa, pyhiinvaeltajan menun juuri ennen Milladoiroon saapumista. Albergue Milladoirossa meidät ohjattiin rauhallisessa nurkkauksessa sijaitsevaan kerrossänkyyn. (Kuvat 22 ja 23)

Kuva 22: Albergue Milladoiron sisäänkäynti

Kuva 23: Milladoiron yhteisiin tiloihin mahtuu isompikin porukka

17.4. Milladoiro - Santiago de Compostela (7 km)

Olimme illalla ostaneet läheisestä Mercadonasta aamiaistarvikkeet. Lähdimme liikkeelle 8.45 ja jo 1.5 tunnin kuluttua olimme perillä Santiagossa. Pyhiinvaellustoimisto oli muuttanut sitten edellisen käyntini ja kesti aikansa ennen kuin löysimme sen. Joko opasteita ei ollut perille saakka tai sitten emme vain huomanneet niitä. Toimistoon ei ollut jonoa; syötettyämme tietomme tietokoneelle saimme tiskiltä compostelat - minä jo kolmannen. Menimme hyvissä ajoin klo 12 alkavaan messuun ja sen jälkeen menu del dia -lounaalle. Kävin vielä tervehtimässä ja kiittämässä Jakobia, nyt ei enää ollut jonoa kuten heti messun jälkeen. Majoituimme korkealla mäellä, kauempana keskustasta sijaitsevaan Albergue Seminario Menoriin jonka huoneen ikkunasta oli komeat näkymät katedraalille. (Kuvat 24-28)

Kuva 24: Vähän ennen Santiagoa oli mahdollisuus valita

Kuva 25: Santiagon katedraalin uumenissa kerrotaan säilytettävän apostoli Jakobin maallisia jäännöksiä


Kuva 26: Albergue Seminario Menor on jyhkeä rakennus joka toimii sekä hostelina että oppilaitoksena

Kuva 27: Näkymä Alberguen sisäpihalle


Kuvat 28: Näkymä huoneemme ikkunasta Santiagon katedraalille

18.4. Santiago de Compostela - Porto, bussi (4 tuntia)

Portosta olin varannut yöpymisen Ndusse Guest Housesta lähellä linja-autoasemaa. Huone jonka saimme oli ala-arvoinen eikä vastannut netin kuvausta joten vaihdoimme Peach Hosteliin josta saimme oman viihtyisän huoneen.

19.4. Porto - lentoasema, metro (E-tunnus)

Porto - Amsterdam - Helsinki